На 5 юли в Гранд-хотел София бяха връчени шестите годишни награди за благотворителност „Заедно”, учредени от фондация „Работилница за граждански инициативи”. Ива Стоянова, от сутрешния блок на ТВ7 бе водещ на церемонията по награждаването. Събитието уважиха множество високопоставени личности, чуждестранни дипломати и разбира се, членовете на журито, между които Омбудсманът на България г-н Константин Пенчев , Надя Шабани, Председател на Държавната агенция за закрила на детето, Даниела Владимирова, водеща на Новините на ТВ7, Камен Колев, зам. Председател на БСК, Иван Бедров, Гала и др. Даниела Владимирова откри награждаването с връчването на наградата Най-добра кампания на НПО. Лично Омбудсманът на България г-н Константин Пенчев награди организацията , отличена с приза Най-добра кампания, а г-н Камен Колев връчи наградата за най-ефективна кампания Чуждестранните дипломати, г-жа Катрин Барбър, временно управляващ посолството на Великобритания, г-жа Сюзън Сатън, заместник посланик на САЩ за България, г-жа Дагфрид Йортхул, временно управляващ посолство на кралство Норвегия и г-н Тошио Сугиура, заместник ръководител на мисията на посолството на Япония също уважиха събитието и връчиха някои от наградите. За доброто настроение на гостите се погрижи певецът Стоян Петров, който изпълни няколко свои песни между които и новата си парче, специално композирано за кампанията „Заедно”.

Победителите за различните категории са:

  • Най-добра кампания на НПО – Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” за кампанията за набиране на средства за летни терапевтични занимания за деца и младежи с увреждания от община Казанлък
  • Най-ефективна кампания – Младежка неформална група „Делфините”, за кампанията „Подари усмивка”, Варна
  • Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО – Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и „Загорка” АД
  • Частен дарител с кауза – в тази категория с равен брой точки бяха отличени двама победители: Върбан Павлов, за ежегодния литературен ученически конкурс „Емилия Александрова”, гр. Враца и Илия Дичев за даренията му за повишаване качеството на учебния процес чрез подобряване на материалната база на училищата в Стара Загора
  • Най-добра кампания – Фондация „Децата на Русе” за кампанията „Здрави деца за по-добър свят”

Бяха раздадени и няколко специални награди.

  • Превърналата се в традиционна награда за Гражданска позиция, провокираща дебат тази година получи Яна Бюрер Тавание за публикацията си Merry Sickmass. Нина Димитрова и Васил Василев – Зуека бяха отличени със специална награда за солидарност за серията благотворителни представления, които изиграха с цел набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресенията и опустошителното цунами в Япония, която им бе връчена лично от г-н Тошио Сугиура.
  • Отличените с медийни награди за принос в отразяването на благотворителни кампании и инициативи бяха: Електронна медия– БНТ, предаването Референдум за броя „Благотворителността за известните личности”; Печатна медия – в. „Новинар”, за най-голям брой публикации на тема благотворителност и корпоративна социална отговорност; Журналист от електронна медия– Мария Савкова, бТВ за разследващи репортажи на злоупотреби с благотворителни средства (картички, смс-и и др.) Журналист от печатна медия– Ани Коджаиванова, в. „Пари” за множество материали, посветени на корпоративната социална отговорност, ДДС върху благотворителните смс-и и др.

Фондация работилница за граждански инициативи иска да изкаже специалната си благодарност на членовете на журито, медийните партньори и чуждестранните дипломати за съпричастността им към усилията ни за развиване на филантропията, отличаване и поощряване на добрите благотворителни практики.